In het project Avatar (Financiering Nederlandse Politie) hebben de TU Twente (Human Media Interaction Group) en CleVR een prototype van een Virtual Reality game ontwikkeld waarin studenten van de Nederlandse Politie Academie hun interviewvaardigheden kunnen trainen.
CleVR heeft geparticipeerd in een verkennend onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden van Virtual Reality en Augmented Reality in de justitiële context.
CleVR heeft nauw samengewerkt met de afdeling Klinische Psychologie van de VU te Amsterdam. In directe samenwerking met de Parnassia Groep onder leiding van Prof. Dr. M. van der Gaag,
werkte met CleVR samen in het wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van dynamisch interactieve Virtual Reality (Exposure Therapy) voor het behandelen van psychotische stoornissen.
In directe co-creatie met Prof. Dr. M. van der Gaag en hoofdonderzoeker Dr. W. Veling (UMCG/UCP)
heeft CleVR diverse VR welden ontworpen. Het onderzoek bestond uit twee delen. In het eerste experimentele deel werden vier groepen met uiteenlopende kwetsbaarheid voor psychose blootgesteld aan verschillende dynamisch interactieve virtuele omgevingen (‘café, winkelstraat, bus, supermarkt), om te onderzoeken welke aspecten van de sociale omgeving (subklinische) achterdocht en fysiologische arousal oproepen en met welke individuele karakteristieken (zowel psychologisch als genetisch) dat samenhangt. Met behulp van deze experimenten zijn nu effectieve vormen van Virtual Reality Exposure Therapy (VRET) ontwikkeld voor patiënten met psychotische stoornissen die er op gericht is door graduele blootstelling te leren omgaan met achterdocht. Het tweede deel van het project bestond uit een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek naar de effectiviteit van deze behandeling, met als belangrijkste uitkomstmaat sociale participatie van patiënten. In directe co-creatie met onderzoekers ontwierp CleVR dynamische, interactieve virtuele (sociale) werelden.
De Randomized Controlled Trial (RCT) met de titel: 'The effect of VRET on social participation in people with psychotic disorder (VRET-P) is afgerond. De medisch/wetenschappelijke validatiepapers zijn gepubliceerd.
Om de implementatie van VRET-P te faciliteren is er een speciaal behandelprotocol en training ontwikkeld.
Roos Pot-Kolder
is met het predicaat ‘cum laude’ bij de VU Amsterdam gepromoveerd op haar proefschrift ‘Virtual Reality for research and treatment of psychosis’. Promotor zijn prof.dr. M. van der Gaag en prof.dr. W.A. Veling.
In het proefschrift wordt gerapporteerd over twee klinische onderzoek studies. De eerste studie onderzocht mechanismen van paranoïde wanen, inclusief de ecologische validiteit van virtuele sociale omgevingen (CleVR) voor het uitlokken van paranoïde gedachten en gedrag en de veiligheid van gebruik in relatie tot het optreden van cybersickness.
De tweede studie was een gerandomiseerd klinisch onderzoek naar de effecten van in Virtual Reality gebaseerde cognitieve gedragstherapie van paranoïde gedachten wanen en sociaal functioneren.
De UvA is een belangrijke kennispartner van CleVR. Er wordt samengewerkt met leden van de afdeling Klinische Psychologie. Deze samenwerking begon met de wetenschappelijke onderzoeken naar het gebruik van interactieve Virtual Reality door Prof. Dr. P.M.G. Emmelkamp Zo heeft CleVR, heeft binnen onderzoeksamenwerking, virtuele werelden ontworpen voor het behandelen hoogtevrees en vliegangst. Deze zijn medisch/wetenschappelijk gevalideerd
De TU Delft is een belangrijke kennispartner van CleVR. Er is sprake van een actieve samenwerking
met leden van de Interactive Intelligence Group
E.e.a. is te verklaren uit het feit dat CleVR is ontstaan is uit een eerdere (onderzoeks)samenwerking
tussen deze Group en de Universiteit van Amsterdam (Klinische Psychologie). Naast dat de TU Delft
een belangrijke kennispartner voor CleVR is, is deze ook een partner voor wat betreft het
ontwikkelen van nieuwe producten zoals CATCH en het uitvoeren van
wetenschappelijk onderzoek zoals VESP
en VRAPT
CleVR werkt samen met de afdeling Forensische Psychologie (Prof. Dr. S. Bogaerts)
Vanuit deze afdeling wordt vanuit verschillende theoretische en klinische invalshoeken ingegaan op
oorzaken van delinquent gedrag, psychopathologie, diagnosestelling, behandelmethodieken,
risicotaxatie en risicomanagement. Samen een viertal forensische klinieken werken de Universiteit
Tilburg, het UMCG/UPC en CleVR samen binnen het zgn. VRAPT (Virtual Reality Aggression Therapy
Training)
onderzoek naar het gebruik van VRcgt bij agressie preventie training ter vermindering van
victimisatie in forensische klinieken.
Het UCP KU Leuven gaat VR-CGT toepassen bij cliënten met psychose (locatie Kortenberg) De behandelingen maken o.a. deel uit van een doctoraatsonderzoek. Deze wordt mogelijk gemaakt door het impulsbudget van het UPC KU Leuven en door een beurs van de Koning Boudewijn Stichting, die een leerstoel voor transitiepsychiatrie toekende aan psychiater Prof. Dr. Ruud van Winkel.
Het Academisch Medische Centrum Groningen/Universitair Centrum Psychiatrie (UMCG/UCP) o.l.v.
Dr. W. Veling
bekleedt een belangrijke rol in het doen van wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van
dynamisch interactieve Virtual Reality (VRcgt). Onderzoeken die hun vanuit het UMCG/UCP (mede)
worden geïnitieerd zijn het VRET-p onderzoek,
VRAPT
DiSCoVR-p
DiSCoVR-a
VRcgt onderzoek gegeneraliseerd sociale fobie. Voor meer informatie kunt u terecht bij Virtual
Reality Mental Health
Een pilotonderzoek DiSCoVR-A(utisme)
o.l.v. Dr. K.Graeves-Lord,, hoofd van het gezamenlijke onderzoeksprogramma autisme van de Yulius
Academie, Yulius Autisme en de Afdeling Kinder- & Jeugdpsychiatrie/psychologie van het Erasmus
MC – Sophia,
naar het gebruik van VRcgt bij (vormen) van autisme Het onderzoek richt zich op (jong)volwassenen.
Er wordt begonnen met en zgn. steekproef. In totaal worden 25 personen met autisme (18-65 jaar)
met een normaal tot hoge verbale en performale intelligentie (totaal IQ > 70) geïncludeerd. Voor dit
onderzoek wordt gebruik gemaakt van de VRcgt werelden ontwikkeld voor het eerder genoemde
onderzoek DiSCoVR-P
De uitkomstenmaten van de steekproef worden binnen een zgn. ‘denktank’, bestaande uit
geïnteresseerde instellingen, gedeeld en besproken ter voorbereiding van een mogelijke RCT.
Prof. dr. Bram Orobio de Castro, nu werkzaam bij de Universiteit van Amsterdam
en zijn team, samen met divers K&J instellingen met behulp van VR-scenario’s onderliggende processen van agressief gedrag bij jonge kinderen (TrySpace) en de mogelijkheid om met VR-scenario’s daarop te interveniëren (YourSkills).
De onderzoeken zijn mogelijk gemaakt dankzij de door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toegekende Vici-beurs. aan Bram Orobio de Castro.
Voor deze onderzoeken is door CleVR een interactief geanimeerd klaslokaal gebouwd waar deelnemers in kunnen rondlopen, objecten vast kunnen pakken en kunnen interacteren met virtuele kinderen. De interacties worden aangestuurd door een therapeut die via een stemvervormer een virtueel kind kan aansturen. In deze omgeving kan het gedrag van het kind geobserveerd worden (hoe gaat hij/zij om met andere (virtuele) kinderen? Hoe gaat hij/zij om met verliezen van een spel? Maakt hij/zij snel ruzie?). Ook wordt binnen dit onderzoek een VR-behandeling onderzocht. De behandeling is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en richt zich op emotieregulatie, herstructureren van negatieve cognities en het aanleren van probleemoplossingsvaardigheden.
Kinderen spreken met de behandelaar zoals in reguliere therapie, maar doen de oefeningen en rollenspellen in VR. Het onderzoek betreft een RCT-design met een controlegroep (geen behandeling), actieve controlegroep (kinderen krijgen reguliere behandeling) en VR-groep (kinderen krijgen reguliere behandeling met de VR-oefeningen).
In directie co-creatie met GGZ Delfland en Prof. Dr. Claudi Bockting
heeft CleVR een VR omgeving ontworpen die toegepast kan gaan worden bij de behandeling van stemmingsstoornissen.
Daar waar de standaardbehandeling zich richt op het verminderen van negatieve gevoelens, worden bij deze behandeling die visuele prikkels uit de virtuele wereld gebruikt om positieve gevoelens te stimuleren. De ontwikkelde software zal eerst binnen GGZ Delfland worden getest. Insteek is, na mogelijke aanpassingen, de software beschikbaar te stellen om een breder (validatie)onderzoek mogelijk te maken
Virtual Reality Training for Professionals to Support Prevention of Patient Aggression Incidents in the Workplace: Preliminary Results in Mental Healthcare Employees
FPC de Oostvaarderskliniek werkte met de Tilburg University faculteit Forensische Psychologie (Prof. Dr. S. Bogaerts) , het UMCG/UCP faculteit Medische Wetenschappen (Prof. Dr. Wim Veling) en een viertal TBS klinieken samen binnen de RCT Virtual Realtiy Aggression Prevention Therapy (VRAPT ). Thesis Stéphanie Klein Tuente ‘Understanding aggression and treating forensic psychiatric inpatients with Virtual Reality’
FPC Kijvelanden werkte met de Tilburg University faculteit Forensische Psychologie (Prof. Dr. S. Bogaerts), het UMCG/UCP faculteit Medische Wetenschappen (Prof. Dr. Wim Veling) en een viertal TBS klinieken samen binnen de RCT Virtual Realtiy Aggression Prevention Therapy (VRAPT ). Thesis Stéphanie Klein Tuente ‘Understanding aggression and treating forensic psychiatric inpatients with Virtual Reality’
FPC De Rooyse Wissel
werkte met de Tilburg University faculteit Forensische Psychologie (Prof. Dr. S. Bogaerts),
het UMCG/UCP faculteit Medische Wetenschappen (Prof. Dr. Wim Veling)
en een viertal TBS klinieken samen binnen de RCT Virtual Realtiy Aggression Prevention Therapy (VRAPT ). Thesis Stéphanie Klein Tuente ‘Understanding aggression and treating forensic psychiatric inpatients with Virtual Reality’
FPC Mesdag
werkte met de Tilburg University faculteit Forensische Psychologie (Prof. Dr. S. Bogaerts)
, het UMCG/UCP faculteit Medische Wetenschappen (Prof. Dr. Wim Veling)
en een viertal TBS klinieken samen binnen de RCT Virtual Realtiy Aggression Prevention Therapy (VRAPT ). Thesis Stéphanie Klein Tuente ‘Understanding aggression and treating forensic psychiatric inpatients with Virtual Reality’
FPC Pompekliniek
FPC Pompekliniek werkte met de Tilburg University faculteit Forensische Psychologie (Prof. Dr. S. Bogaerts)
, het UMCG/UCP faculteit Medische Wetenschappen (Prof. Dr. Wim Veling)
en een viertal TBS klinieken samen binnen de RCT Virtual Realtiy Aggression Prevention Therapy (VRAPT ). Thesis Stéphanie Klein Tuente ‘Understanding aggression and treating forensic psychiatric inpatients with Virtual Reality’
Virtual Reality Game for Aggression Impulse Management (VR-GAIME)
Onderzoekers: dr. Danique Smeijers (hoofdonderzoeker) / dr. Erik Bulten / prof. dr. Robbert-Jan Verkes / Onderzoeker Vrije Universiteit Amsterdam: prof. dr. Sander L. Koole
Virtual Reality Agression Assessment (VRAA)
Onderzoekers: Fedde Sappelli, prof. dr. Robbert-Jan Verkes, dr. Erik Bulten, dr. Danique Smeijers.
Diverse DJI inrichtingen maken gebruik van dynamisch interactieve VRcgt applicaties. De VRcgt systemen worden gebruikt bij de diagnostisering en behandeling van bepaalde cliëntengroepen. Met ondersteuning van de dynamisch interactieve VR Applicaties is het nu mogelijk om alledaagse sociale situaties die zich maatschappij voordoen en voor de cliënt als belastend wordt ervaren ‘achter de muur’ te ervaren. Voor de cliënt een mogelijke opstap naar een betere integratie naar de samenleving, voor de behandelen therapeut een ideaal middel om samen met de cliënt hierin stappen te zetten.
PSY Drechtsteden, een organisatie voor geestelijke gezondheid, is in 2020 gestart met het aanbieden van VR in behandelingen. PSY Drechtsteden draagt graag bij aan innovaties op het gebied van behandelmethoden. Zij biedt behandelingen op het gebied van Specialistische GGZ en zet hierbij VR dynamisch in.
GGZ Westelijk Noord Brabant participeert binnen de RCT Dynamische Interactieve Cognitietraining in Virtual Reality - Psychose (DiSCoVR-p) Het doel van deze interventie, die door GGZ Drenthe en het UMCG/UCP is ontwikkeld, is om sociale cognitie te verbeteren bij mensen met een psychotische stoornis.
PsyQ was één van de eerste medische partners die aansloot bij het onderzoek naar het gebruik van
Virtual Reality Exposure Therapy bij het behandelen van vliegangst en hoogtevrees. De
activiteiten van PsyQ hebben er mede toe bijgedragen dat het gebruikt van Virtual Reality bij de
behandeling van vliegangst en hoogtevrees wetenschappelijk werd gevalideerd
Parnassia heeft actief geparticipeerd in de Randomized Controlled Trial met de titel: 'The effect of
VRET on social participation in people with psychotic disorder (VRET-P).
GGZ Delfland heeft actief geparticipeerd in de Randomized Controlled Trial met de titel: 'The
effect
of VRET on social participation in people with psychotic disorder (VRET-P).
Op dit moment participeert GGZ Delfland in de vervolg RCT Psychose met de titel DiSCoVR-p
(Dynamische Interactieve Cognitietraining in Virtual Reality - Psychose). Het doel van deze
interventie, die door GGZ Drenthe en het UMCG is ontwikkeld, is om sociale cognitie te verbeteren
bij mensen met een psychotische stoornis.
GGZ Delfland participeert verder in de ‘denktank’ van het pilotonderzoek met de titel DiSCoVR-a
Binnen deze ‘denktank’, bestaande uit diverse geïnteresseerde instellingen, worden de eerste
uitkomstenmaten van de pilotstudie DiSCoVR-a gedeeld en besproken ter voorbereiding van een
mogelijke RCT.
GGZ Delfland stimuleert intern de brede inzet van dynamische interactieve Virtual Reality bij het
behandelen van psychische stoornissen
Het Altrecht Academisch Angstcentrum Polikliniek biedt diagnostiek en behandeling op het gebied van angst-, dwang-, en tic stoornissen. Dit vindt plaats volgens inzichten uit recent wetenschappelijk onderzoek. Naast patiëntenzorg houdt deze gespecialiseerde polikliniek zich bezig met wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en opleiding. Met ondersteuning vanuit het UMCG/UCP (Dr. W. Veling) heeft AAA (Dr. Daniëlle Cath) een pilotstudie uitgevoerd naar het gebruik van Virtual Reality (Exposure Therapy) bij de behandeling en begeleiding van cliënten met gegeneraliseerde sociale fobie. De positieve uitkomstenmaten zijn, via een posterpresentatie, gepresenteerd tijdens de laatste, NEDKAD invitational congres. Insteek is om de pilotstudie in de vorm van een RCT te continueren.
Pro Persona Groep
is een cluster van gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorginstellingen. Hun missie: de kwaliteit
van het leven verbeteren door mensen te genezen, van hun klachten af te helpen of weer grip op
hun bestaan te geven en met hen een nieuw perspectief te ontwikkelen. Pro Persona hecht veel
belang aan het ontwikkelen van innovatieve behandelmethoden. Om die reden werkte Pro Persona
nauw samen met het UMCG/UCP in de Randomized Controlled Trial (RCT) naar het gebruik van
Virtual Reality Exposure Therapy (VRcgt) bij het behandelen van patiënten met psychotische klachten.
Pro Persona behandeld ook na de RCT actief met VRcgt.
Zeeuwse Gronden
is een geestelijke gezondheidszorgorganisatie ontstaan op initiatief van de Zeeuwse afdeling van de
familievereniging Ypsilon en een aantal betrokken hulpverleners. De doelgroep van Zeeuwse
Gronden is mensen met een ernstige psychiatrische ziekte. GGZ Zeeuwse Gronden maakt actief
gebruik van VRcgt bij psychische stoornissen waaronder psychose. Verder is de organisatie
aangesloten bij de RCT DisCoVR-p
en is het lid van de ‘denktank’ DisCoVR-a
Parnassia onderdeel van de Parnassia Groep, heeft actief geparticipeerd in de RCT VRET-p. De instelling maakt actief gebruik van de (behandel)mogelijkheden die VRcgt biedt.
Parnassia Groep heeft actief geparticipeerd in de Randomized Controlled Trial met de titel: 'The effect of VRET on social participation in people with psychotic disorder (VRET-P).
Een ‘Dynamische Interactieve Sociale Cognitie Virtual Reality training’ bij (jong)volwassenen met een Autisme spectrum stoornis, ook wel DISCoVR-a(utisme) genoemd
De behandeling richt zich op het verbeteren van sociale cognitie. Onder sociale cognitie verstaan we het vermogen om de emoties, intenties en het gedrag van andere mensen te interpreteren, te begrijpen en hiermee effectief sociale interactie aangaan. Mensen met autisme hebben hier vaak moeite mee.
Behandelingen als sociale vaardigheidstrainingen worden al met succes ingezet om deze problemen in de sociale cognitie te verminderen. Met VR kunnen we een extra tool bieden om de behandelingen mogelijk nog effectiever te maken.
“In de VR-wereld kun je namelijk veel waarheidsgetrouwer situaties uit het leven van de cliënt naspelen, waardoor de behandeling mogelijk sneller effect heeft en beter generaliseerd”. De behandeling gaat in op emotieherkenning, Theory of Mind, sociale perceptie en sociale interactie. Dit alles gebaseerd op Cognitieve Gedragstherapie.
Op 29 februari 2020 was DiSCoVR-a onderzoeker Björn van Pelt te zien bij het programma Nieuwsuur.
Betreft de ontwikkeling van de nieuwe behandelmethode GroVR
GroVR is een virtueel programma dat mensen met een lichte verstandelijke beperking leert om te gaan met hun agressie. Het is een nieuwe behandelvorm binnen Cosis, waarbij gebruik gemaakt wordt van dynamisch interactieve (aan te passen) Virtual Reality (CleVR).
Cosis heeft dit interventieprogramma samen met het Universitair Centrum Psychiatrie Groningen geschreven voor mensen met een licht verstandelijke beperking die agressief gedrag vertonen.
De Amarantgroep
biedt ondersteuning, zorg en behandeling aan mensen met een beperking in iedere levensfase,
variërend van lichte ondersteuning aan huis tot zeer intensieve specialistische zorg.
De Amarantgroep is lid van de ‘denktank’ DisCoVR-a. Binnen deze ‘denktank’,
bestaande uit diverse geïnteresseerde instellingen,
worden de eerste uitkomstenmaten van de pilotstudie DiSCoVR-a gedeeld en besproken ter voorbereiding van
een mogelijke RCT.
Vanuit de Universiteit Utrecht onderzoeken prof. dr. Bram Orobio de Castro, nu verbonden aan de Universteit van Amsterdam (UvA)
en zijn team, samen met o.a. Youz met behulp van VR-scenario’s onderliggende processen van agressief gedrag bij jonge kinderen (TrySpace) en de mogelijkheid om met VR-scenario’s daarop te interveniëren (YourSkills). Zie ook de speciale YourSkills blog van een van de particpanten in het YouSkills onderzoek
Voor dit onderzoek is door CleVR een interactief geanimeerd klaslokaal gebouwd waar deelnemers in kunnen rondlopen, objecten vast kunnen pakken en kunnen interacteren met virtuele kinderen. De interacties worden aangestuurd door een therapeut die via een stemvervormer een virtueel kind kan aansturen. In deze omgeving kan het gedrag van het kind geobserveerd worden (hoe gaat hij/zij om met andere (virtuele) kinderen? Hoe gaat hij/zij om met verliezen van een spel? Maakt hij/zij snel ruzie?). Ook wordt binnen dit onderzoek een VR-behandeling onderzocht. De behandeling is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en richt zich op emotieregulatie, herstructureren van negatieve cognities en het aanleren van probleemoplossingsvaardigheden.
Kinderen spreken met de behandelaar zoals in reguliere therapie, maar doen de oefeningen en rollenspellen in VR. Het onderzoek betreft een RCT-design met een controlegroep (geen behandeling), actieve controlegroep (kinderen krijgen reguliere behandeling) en VR-groep (kinderen krijgen reguliere behandeling met de VR-oefeningen).
Vanuit de Universiteit Utrecht onderzoeken prof. dr. Bram Orobio de Castro, nu verbonden aan de Universteit van Amsterdam (UvA)
en zijn team, samen met o.a. RioZorg
met behulp van VR-scenario’s onderliggende processen van agressief gedrag bij jonge kinderen (TrySpace) en de mogelijkheid om met VR-scenario’s daarop te interveniëren (YourSkills). Zie ook de speciale YourSkills blog van RioZorg.
Voor dit onderzoek is door CleVR een interactief geanimeerd klaslokaal gebouwd waar deelnemers in kunnen rondlopen, objecten vast kunnen pakken en kunnen interacteren met virtuele kinderen. De interacties worden aangestuurd door een therapeut die via een stemvervormer een virtueel kind kan aansturen. In deze omgeving kan het gedrag van het kind geobserveerd worden (hoe gaat hij/zij om met andere (virtuele) kinderen? Hoe gaat hij/zij om met verliezen van een spel? Maakt hij/zij snel ruzie?). Ook wordt binnen dit onderzoek een VR-behandeling onderzocht. De behandeling is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en richt zich op emotieregulatie, herstructureren van negatieve cognities en het aanleren van probleemoplossingsvaardigheden.
Kinderen spreken met de behandelaar zoals in reguliere therapie, maar doen de oefeningen en rollenspellen in VR. Het onderzoek betreft een RCT-design met een controlegroep (geen behandeling), actieve controlegroep (kinderen krijgen reguliere behandeling) en VR-groep (kinderen krijgen reguliere behandeling met de VR-oefeningen).
Het project VIREXPO. mogelijk gemaakt door subsidie van het Nationaal Regieorgaan
Onderwijsonderzoek (NRO), richt zich op het verbeteren van communicatieve vaardigheden en het
verminderen van gedragsproblematiek bij leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) met
behulp van interactieve Virtual Reality Exposure.
werkt binnen het VIREXPO project samen met de Radboud Universiteit Nijmegen, Universiteit van
Amsterdam, stichting Gaming & Training, het digitale platform ComIT.en CleVR
Vanuit de Universiteit Utrecht onderzoeken prof. dr. Bram Orobio de Castro, nu verbonden aan de Universiteit van Amsterdam (UvA)
en zijn team, samen met o.a. de Opvoedpoli
met behulp van VR-scenario’s onderliggende processen van agressief gedrag bij jonge kinderen (TrySpace) en de mogelijkheid om met VR-scenario’s daarop te interveniëren (YourSkills). Zie ook de speciale YourSkills blog van een van de participanten in het YourSkills onderzoek
Voor dit onderzoek is door CleVR een interactief geanimeerd klaslokaal gebouwd waar deelnemers in kunnen rondlopen, objecten vast kunnen pakken en kunnen interacteren met virtuele kinderen. De interacties worden aangestuurd door een therapeut die via een stemvervormer een virtueel kind kan aansturen. In deze omgeving kan het gedrag van het kind geobserveerd worden (hoe gaat hij/zij om met andere (virtuele) kinderen? Hoe gaat hij/zij om met verliezen van een spel? Maakt hij/zij snel ruzie?). Ook wordt binnen dit onderzoek een VR-behandeling onderzocht. De behandeling is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en richt zich op emotieregulatie, herstructureren van negatieve cognities en het aanleren van probleemoplossingsvaardigheden.
Kinderen spreken met de behandelaar zoals in reguliere therapie, maar doen de oefeningen en rollenspellen in VR. Het onderzoek betreft een RCT-design met een controlegroep (geen behandeling), actieve controlegroep (kinderen krijgen reguliere behandeling) en VR-groep (kinderen krijgen reguliere behandeling met de VR-oefeningen).
Vanuit de Universiteit Utrecht onderzoeken prof. dr. Bram Orobio de Castro, nu verbonden aan de Universiteit van Amsterdam (UvA)
en zijn team, samen met o.a. Levvel
met behulp van VR-scenario’s onderliggende processen van agressief gedrag bij jonge kinderen (TrySpace) en de mogelijkheid om met VR-scenario’s daarop te interveniëren (YourSkills). Zie ook de speciale YourSkills blog van een van de participanten in het YourSkills onderzoek
Voor dit onderzoek is door CleVR een interactief geanimeerd klaslokaal gebouwd waar deelnemers in kunnen rondlopen, objecten vast kunnen pakken en kunnen interacteren met virtuele kinderen. De interacties worden aangestuurd door een therapeut die via een stemvervormer een virtueel kind kan aansturen. In deze omgeving kan het gedrag van het kind geobserveerd worden (hoe gaat hij/zij om met andere (virtuele) kinderen? Hoe gaat hij/zij om met verliezen van een spel? Maakt hij/zij snel ruzie?). Ook wordt binnen dit onderzoek een VR-behandeling onderzocht. De behandeling is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en richt zich op emotieregulatie, herstructureren van negatieve cognities en het aanleren van probleemoplossingsvaardigheden.
Kinderen spreken met de behandelaar zoals in reguliere therapie, maar doen de oefeningen en rollenspellen in VR. Het onderzoek betreft een RCT-design met een controlegroep (geen behandeling), actieve controlegroep (kinderen krijgen reguliere behandeling) en VR-groep (kinderen krijgen reguliere behandeling met de VR-oefeningen).
Binnen het ROC Mondriaan maakt het Centrum voor Innovatie & Vakmanschap (CIV) van de School voor Gezondheidszorg Den Haag gebruik van de door CleVR ontwikkelde Virtual Reality (VR).
Docenten kunnen middels VR iedere denkbaar gespreksscenario realistisch nabootsen. Doel is om studenten te kunnen opleiden toe verbaal krachtige verpleegkundigen, apothekers,- en doktersassistenten. Er bestaan ook ideeën om VR bij de opleidingen Orde en Veiligheid te implementeren.
Reinier de Graaf Gasthuis
Samen met CleVR heeft het Reinier de Graaf Gasthuis onderzoek gedaan naar het gebruik van diverse vormen
van Virtual Reality.
In opdracht van het Martini Ziekenhuis (brandwondencentrum)
heeft CleVR een speciale Virtual Reality (VR) wereld voor kinderen met brandwonden ontwikkeld.
Doel was het om met behulp van deze VR wereld (‘WoolyWatch’) om de pijnbeleving tijdens
verbandwisselingen en revalidatie te reduceren. E.e.a. is gebaseerd op ‘immersive Virtual Reality pain
distraction’. Het idee erachter is dat pijn ‘aandacht’ nodig heeft. Virtual Reality ‘concurreert’ als
het
ware met deze aandacht en zorgt daardoor voor een verminderde pijnbeleving
E-Mence
Het e-lab van E-Mence is de ontmoetingsplek voor innovatie, productontwikkeling en kennisdeling op het
gebied van e-mental health implementatie en opschaling.
E-Mence biedt daarnaast wetenschappelijk gevalideerde vliegangsttherapie aan met behulp van dynamisch
interactieve Virtual Reality ontwikkeld door CleVR. Zie ook
www.hulpbijvliegangst.nl
In samenwerking met de Rinogroep geven experts op het gebied van VR en CGT masterclasses op dit gebied. Hoe gebruik je VR bij cognitieve gedragstherapie? Wil je weten wat belangrijk is voor implementatie van VR in jouw organisatie? Wil je VR ervaren en leren toepassen? Kom naar de masterclass VR en CGT***
YES!Delft (Young Entrepreneurs Society Delft) is het ondernemerscentrum (íncubator’), verbonden aan de TU Delft. YES!Delft biedt innovatieve ondernemers toegang tot technologische en bedrijfskundige kennis, praktische begeleiding en de benodigde infrastructuur voor product- of procesontwikkeling. CleVR is gevestigd in de ‘incubator’ van YES!Delft.
Vanuit de Universiteit Utrecht onderzoeken prof. dr. Bram Orobio de Castro, nu verbonden aan de Universiteit van Amsterdam (UvA)
en zijn team, samen met o.a. Triversum
met behulp van VR-scenario’s onderliggende processen van agressief gedrag bij jonge kinderen (TrySpace) en de mogelijkheid om met VR-scenario’s daarop te interveniëren (YourSkills). Zie ook de speciale YourSkills blog van een van de participanten in het YourSkills onderzoek
Voor dit onderzoek is door CleVR een interactief geanimeerd klaslokaal gebouwd waar deelnemers in kunnen rondlopen, objecten vast kunnen pakken en kunnen interacteren met virtuele kinderen. De interacties worden aangestuurd door een therapeut die via een stemvervormer een virtueel kind kan aansturen. In deze omgeving kan het gedrag van het kind geobserveerd worden (hoe gaat hij/zij om met andere (virtuele) kinderen? Hoe gaat hij/zij om met verliezen van een spel? Maakt hij/zij snel ruzie?). Ook wordt binnen dit onderzoek een VR-behandeling onderzocht. De behandeling is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en richt zich op emotieregulatie, herstructureren van negatieve cognities en het aanleren van probleemoplossingsvaardigheden.
Kinderen spreken met de behandelaar zoals in reguliere therapie, maar doen de oefeningen en rollenspellen in VR. Het onderzoek betreft een RCT-design met een controlegroep (geen behandeling), actieve controlegroep (kinderen krijgen reguliere behandeling) en VR-groep (kinderen krijgen reguliere behandeling met de VR-oefeningen).